Oficiul Registrul comertului onlineDeţineţi o firmă şi trebuie să menționați în registrul comerțului o serie de acte supuse acestei obligații legale? Doriti sa deschideti o firma sau un PFA/întreprindere individuală – II/întreprindere familială – IF ?

Nimic mai simplu. Trebuie sa stiti ca nu este obligatoriu sa mai mergeti la ghiseul Oficiului Registrului Comertului pentru orice mentiune/modificare , infiintare sau radiere, toate acestea putandu-se realiza on-line.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului  asigură pentru cetăţeni, mediul de afaceri şi administraţia publică  servicii online prin intermediul portalului https://portal.onrc.ro.
Pentru înregistrarea la registrul comerţului a unui profesionist, aveţi posibilitatea utilizării portalului de servicii online al ONRC, pentru accesarea căruia, trebuie să vă creaţi un cont de utilizator al portalului, ulterior având acces gratuit sau contra cost, in funcţie de tipul serviciului.

Astfel, pentru depunerea online a documentelor necesare înregistrării unui profesionist (persoană juridică sau persoană fizică autorizată – PFA/întreprindere individuală – II/întreprindere familială – IF) trebuie accesată secţiunea “Înregistrare în RC şi autorizare PJ”/“Înregistrare în RC – PFA/II/IF” pentru a fi completată cererea aferentă. În vederea menționării în registrul comerțului a actelor şi faptelor care nu presupun modificarea statutului/actului constitutiv al persoanei şi nici a înregistrărilor anterioare puteți depune cererea de depunere şi/sau menţionare acte – (un model AICI ), precum şi documentele necesare în susţinerea acesteia direct la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde se află situat sediul social al firmei, la ghişeu sau prin poștă, dar aveţi şi posibilitatea de a depune aceste documente online, prin intermediul portalului de servicii al ONRC, https://portal.onrc.ro. Pentru accesarea acestei platforme electronice, trebuie să vă creaţi un cont de utilizator, ulterior având acces gratuit sau contra cost, funcţie de tipul serviciului.

Cât privește completarea online și expedierea către registrul comerţului a formularelor de înregistrare și a documentelor depuse în susținerea acestora, sunt aceleași ca și în cazul celor depuse la ghișeu, numai că acestea trebuie semnate electronic pe bază de semnătură digitală. Așadar, utilizatorul trebuie să fie client PKI cu certificat digital calificat (Oficiul Național al Registrului Comerțului acceptă toate certificatele digitale calificate emise de firmele de profil acreditate de MCSI). Semnătura electronică asigură autenticitatea provenienţei expeditorului, precum şi integritatea datelor transmise, fiind pentru documentele electronice ceea ce este o semnătură olografă pentru documentele tipărite.

Ulterior completării on-line şi a expedierii către registrul comerţului a formularelor de înregistrare, datele cuprinse în acestea sunt preluate şi procesate, iar nota de calcul aferentă operaţiunilor solicitate şi eventuale observaţii se vor comunica solicitantului in cadrul contului acestuia din portal la secțiunea “cererile mele”.

În ceea ce priveşte modalitatea de plată, ca urmare a utilizării serviciilor online, aceasta poate fi efectuată prin numerar la casieria oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, prin ordin de plată (OP) sau online prin intermediul portalului dedicat. În cazul în care se va opta pentru plata prin trezorerie, dovada se va scana şi se va transmite online către beneficiar, respectiv oficiul registrului comerţului.

Foarte important de stiut ! Certificatul constatator obtinut de la Registrul Comertului, necesar la diferite institutii, banci sau pentru participari la licitatii publice, poate fi obtinut de asemenea online, in termen de maxim 10 minute de la trimiterea cererii si plata taxei pentru obtinerea acestuia – 45 lei pentru un certificat constatator obisnuit.

Totusi, nu este neaparat usor de realizat toate aceste activitati online. Pentru cine acceseaza situl si isi face contul, poate fi greu de inteles unde si cum se completeaza cererile si se depun actele. Sunt anumite proceduri de urmat, astfel incat , recomandabil ar fi sa apelati la specialisti , persoane care au deja cont online si se ocupa deja cu astfel de operatiuni la Registrul Comertului. In plus, e nevoie de semnatura electronica calificata, deci nu oricine are o astfel de semnatura.

Avocatii ofera si servicii de redactare si depunere acte la Registrul Comertului astfel incat acestia va pot ajuta in demersurile dumneavoastra

Leave a Reply