Cum sa scapi de o amenda contraventionala.

M-am gandit sa incropesc un scurt ghid al contravenientului  pentru a ajuta „viitorii” contravenienti sa scape, intrun fel sau altul de o amenda primita.

Nu va imaginati ca in acest ghid veti gasi astfel de informatii, incat de acum incolo sa incalcati legea de cate ori vreti, gandind ca veti scapa de sanctiuni. Nici vorba de asa ceva. Este vorba despre anumite actiuni sau inactiuni pe care le puteti face, in speranta ca veti scapa de amenda sau de o amenda mai mare.

  1. Niciodata atunci cand esti oprit de Politie, nu esti agresiv (verbal sau, Doamne fereste, fizic). Nu te certi cu Agentul de politie, nu ii arati ca stii tu pe cineva, ca va vedea el si diverse alte chestii macho. Astea tin , eventual fata de cei cu care esti in masina, sa le arati cat de tare esti, insa niciodata cu Agentul de politie. Din contra, sansele sunt deosebit de mari sa il enervezi si atunci pot incepe alte probleme: verificare trusa, extinctor si alte cele care pot duce in final la inca una, doua amenzi.

Am observat, din experienta proprie, ca de fiecare data cand am fost oprit pentru incalcarea normelor rutiere, cu o atitudine calma, de recunoastere si chiar regret (omul gresteste, nu e nevoie sa ne ascundem) ca am scapat destul de usor din situatia data. Poate era situatia sa mi se retina si suspende permisul de conducere , insa o atitudine civilizata, cu recunoasterea faptei comise, m-a ajutat de fiecare data sa evit sanctiunea cea mai aspra. Politistul nu are neaparat intentia de a  amenda cu cea mai mare amenda si de a-ti lua carnetul, insa , cu o atitudine sfidatoare , sansele vor fi foarte mari sa ramai pieton si cu o amenda piperata.

Daca totusi, ai fost oprit pentru ceva ce nu ai facut, iarasi insist: poate fi frustrant, insa atitudinea agresiva sau sfidatoare , strigate, injurii si alte cele nu ajuta in 100 % din cazuri. Daca politistul a considerat ca vrea sa iti dea amenda, orice ai zice nu il va face sa isi schimbe pararea. Din contra, il va intarata si mai mult in sensul asta. Daca sti ca nu ai gresit, vei suporta calm , poate chiar vesel, cine stie, se va razgandi politistul, si vei proceda astfel cum este descris la punctul 2.

2. Daca ai fost sanctionat pentru ceva ce nu ai facut, la momentul in care esti sanctionat (ti se intocmeste Procesul verbal de contraventie) NU AI CE FACE.  Tot ceea ce poti face, totusi, este sa te gandesti si sa iti strangi probele pentru instanta. Un martor, o imagine de pe camere video, ceva sa te ajute in viitorul proces, pentru ca doar asa poti anula amenda primita. Poate reusesti sa faci o filmare cu „abuzul”, de preferat pe ascuns. Procesul contraventional este asimilat unui proces penal sub aspectul probatiunii, astfel incat trebuie sa sti ca inclusiv rudele pot fi martori intr-un astfel de proces. Deci , daca ai fost in masina cu sotia, de exemplu, ea poate fi chemata ca martor in instanta sa dovedesti ca nu ai facut fapta pentru care ai fost amendat. Inclusiv inregistrarire facute de politie pot fi folosite in procesul contraventional, chiar impotriva lor. Cu toate acestea, de preferat vei cauta un avocat care sa te indrume mai departe, cu care sa mergi in instanta pentru anularea procesului verbal.

3. Eu recomand sa semnezi de primire procesul verbal de contraventie. Dupa parerea mea, nu ajuta atitudinea de a refuza semnarea acestuia, pentru ca, in final tot la tine va ajunge. Iar daca nu va ajunge si se va face dovada ca ti-a fost comunicat legal, tot tu vei suporta consecintele. Sa fiu mai explicit: Daca nu semnezi procesul verbal, agentul constatator va trebui sa caute un martor asistent cu care sa faca dovada ca tu ai refuzat semnarea, deci timp pierdut suplimentar pentru tine. Apoi, procesul verbal ti se va comunica prin posta la adresa de pe procesul verbal, deci cea din buletin. Daca nu mai locuiesti la acea adresa si nu are cine sa iti inmaneze procesul verbal lasat de postas,adica nu vei afla de comunicarea lui,  vei pierde cele 15 zile in care poti sa platesti jumatate din amenda, plus vei pierde termenul legal de a face plangerea contraventionala. Iar cazuri in care agentul care comunica actele a lasat plicul cu amenda la cineva din familie sau care locuia acolo iar acestia au uitat sa il dea cui trebuie, sau l-a lasat in gardul casei sunt destule (sau l-a lipit la avizier si cineva la luat de acolo). Sa nu mai zic de situatii in care se retin acte, deoarece fara procesul verbal de contraventie nu poate fi inaintata plangerea contraventionala si recuperarea actelor pierdute.

Recomand sa primesti procesul verbal de contraventie si sa semnezi de primirea lui. Acest lucru nu atrage recunoasterea faptei ci doar faptul ca l-ai primit, iar cele 15 zile curg din ziua imediat urmatoare primirii lui. Poti solicita Agentului constatator sa scrie la rubrica „Alte mentiuni” parerea ta (nu ai savarsit fapta, sau alte situatii /aspecte care crezi ca ar fi trebuit sa fie retinute, sau care conteaza). Odata primit procesul verbal de contraventie, ai la dispozitie: 15 zile in care il poti contesta si in care poti plati jumatate din minimul amenzii. Plata a jumatate din minimul amenzii nu inseamna recunoasterea faptei, deci nu iti fa griji pentru asa ceva.

Daca ti-a fost retinut vreun document (permis de conducere, talon, etc) si faci plangere contraventionala, iti poti dobandi actele retinute, deoarece plangerea contraventionala suspenda aplicarea procesului verbal de contraventie. Adica, pana la solutionarea procesului avand ca obiect plangerea ta contraventionala, nu se poate aplica nicio sanctiune, asta insemnand implicit si restituirea actelor retinute pentru contraventia presupus a fi savarsita. Actele se recupereaza cu un certificat de grefa de la instanta unde a fost inregistrat procesul. Atentie:  termenul de 15 zile pentru plata a jumatate din amenda nu se suspenda. Daca in final ai pierdut procesul, nu vei avea 15 zile la dispozitie sa platesti jumatate din amenda, ci vei fi nevoit sa o platesti toata, de aceea insist si in plata in termenul de 15 zile a jumatate din minimul amenzii (suma de plata este scrisa oricum in procesul verbal de contraventie).

Recomand sa apelezi la un avocat pentru redactarea si sustinerea plangerii contraventionale. Un avocat bun iti poate spune de la inceput care ar fi sansele de reusita, daca ai putea anula cu totul procesul verbal sau doar partial, daca ai putea inlocui amenda contraventionala cu un avertisment. Evident , este doar o parere, in baza experientei sale cu astfel de cazuri, de practica instantei insa rezultatul final nu tine doar de avocat, ci de o multime de alti factori.Recunosc, am avut si cazuri in care nu aveam mari sperante ca o sa castig, si am castigat si cazuri in care eram increzator ca o sa castig  si am pierdut. Sau cazuri in care am pierdut la Judecatorie dar am castigat la Apel.

Sper sa va ajute ! Intr-un articol viitor o sa scriu si ceva referitor la motivele de contestatie ale unui proces verbal de contraventie.

Leave a Reply