Executarea silita este modalitatea prin care se pune in executare un  o hotarare judecatoreasca sau un act juridic care este titlu executoriu, atunci cand cel obligat nu isi executa obligatia de bunavoie.

Executarea silita se realizeaza de regula, prin intermediul Executorilor judecatoresti , insa autoritatile publice care colecteaza impozite si taxe au proprii executori bugetari.

Desi, poate ai castigat un proces sau poate l-ai pierdut, nu se poate spune cu siguranta ca ai castigat/pierdut pana nu ai obtinut executarea silita/ai fost executat silit. O hotarare judecatoreasca neaplicata nu are pana la urma nici o valoare.

Ca si avocat, pot reprezenta si asista partile implicate intr-o executare silita, astfel:

Pentru Creditor, cel care cere executarea silita:

  • legalizarea hotararii judecatoresti, formularea cererii de executare silita si depunerea acesteia la executorul judecatoresc
  • reprezentarea creditorului in tot timpul executarii silite, prin formularea de cereri in timpul executarii silite,
  • insistarea pe langa executorul judecatoresc pentru realizarea intocmai si cu celeritate a executarii silite

Pentru Debitor, cel care este executat silit:

  • Formularea Contestatiei la executare, in cadrul procedurii de executare silita
  • asistenta si reprezentarea Debitorului in etapele executarii silite
  • obtinerea intoarcerii executarii silite, in cazul in care aceasta a fost anulata de instanta

Important pentru Debitori:  Desi poate ati pierdut procesul, sau poate a inceput executarea silita impotriva voastra, nu e totul pierdut. Prin Contestatia la executare, in functie de circumstantele concrete ale situatiei dumneavoastra, puteti anula executarea silita, poate chiar titlul executoriu existent. Cel mai important aspect de retinut este, ca in cazul tuturor actelor de procedura , exercitarea/efectuarea/depunerea contestatiei la executare in termen. Iar pentru aceasta este nevoie sa apelati la un avocat din timp, pentru a putea studia problema si a redacta si depune actele in timp. Degeaba aveti dreptate, daca aceasta trebuia constatata intr-un termen limita care a fost depasit.