cabinet avocat . Servicii juridice. Rolul avocatului Misiunea avocatului
„Într-o societate intemeiata pe respect fata de justitie, avocatul îndeplineste un rol special. Îndatoririle avocatului nu se limiteaza doar la executarea fidela a unui mandat în cadrul legii. Avocatul trebuie sa vegheze la respectul Statului de drept si a intereselor celor ale caror drepturi si libertati le apara. Este îndatorirea avocatului nu numai sa pledeze pentru cauza clientului sau ci si sa fie sfatuitorul clientului. […]”
Art. 1.1 din Codul Deontologic al Avocatului din Uniunea Europeana

 

Avocatul este specialistul la care o persoana poate apela in cazul aparitiei unei probleme legale. Un avocat isi incepe „profesia” mai intai prin  finalizarea cu licenta a unei facultati de drept, apoi intrarea, prin examen intr-un Barou de Avocati, iar dupa doi ani de stagiatura si un examen de definitivat devine Avocat Definitiv, fiind inscris in Tabloul Avocatilor definitivi din Baroul respectiv. Un avocat inscris intr-un barou (barourile sunt organizate in fiecare judet) poate acorda consultanta juridica, asista, reprezenta, pleda in fata oricarei instante din tara (judecatorii, tribunale, curti de apel). La Inalta Curte de Casatie si Justitie poate pleda dupa indeplinirea cerintei de vechime de 5 ani neintrerupti in profesie.

DE CE SA APELAM LA UN AVOCAT?

Pentru aceleasi motive pentru care apelam la un instalator, electrician, doctor etc. Deoarece acestia stiu si sunt specialisti intr-un anumit domeniu si de aceea apelam la ei pentru rezolvarea anumitor probleme. La fel este si avocatul, este specialist in domeniul dreptului, singurul profesionist in drept care are profesia de a acorda consultanta juridica, de a asista si reprezenta persoana in fata institutiilor publice si/sau a instantelor de judecata. Ceilalti profesionisti in drept (magistrati, notari , executori judecatoresti) nu pot acorda, cel putin legal, asistenta juridica sau sa reprezinte persoane -clienti in fata instantelor sau a autoritatilor publice .

Avocatul a devenit indispensabil intr-o societate disfunctionala, unde:

  • institutiile statului nu sunt suficient de consolidate, supunand cateodata justitiabilii unor decizii mult prea subiective si uneori arbitrarii
  • legislatia se schimba frecvent, existand o multitudine de acte normative (legi, hotarari de guvern, ordonante de guvern, regulamente, ordine de ministru, hotarari de consiliu judetean/local etc) care reglementeaza diferitele aspecte ale vietii, pe care nici macar un specialist nu va putea sa le cunoasca pe toate . Frecventa cu care legislatia se schimba face ca doar un specialist care urmareste tot timpul aceste modificari si schimbari sa fie la curent cu acestea si sa stie cand si unde se pot aplica acestea

Problema in mentalitatea societatii romanesti este insa aceea de a apela la un avocat doar in ceasul al „doisprezecelea”, adica atunci cand nu prea mai ramane mare lucru de facut. De multe ori, va spun din experienta, o problema juridica se putea rezolva foarte usor, sau macar se putea rezolva daca persoana in cauza apela la momentul potrivit la avocat. Consultanta juridica este , sau ar trebui sa fie cel mai important aspect atunci cand o persoana intampina o problema cu conotatii juridice. Multi incearca prin forte proprii, sau din informatii obtinute de pe internet rezolvarea problemei juridice si apeleaza la avocat doar intr-o „faza terminala” cand nici cel mai experimentat avocat nu mai are ce sa faca. Am patit si imi era efectiv ciuda ca, desi stiam ca pot avea dreptate si puteam castiga un astfel de proces, la momentul la care am fost angajat sau mi s-a cerut parerea, nu se mai putea face nimic.

Unele probleme se pot rezolva si fara un proces costisitor in instanta, si consider ca un avocat de buna credinta ar trebui sa ii spuna clientului sau acest aspect, respectiv sa faca tot posibilul sa rezolve problema clientului sau intr-un mod rapid si putin costisitor pentru acesta. Asta pentru ca avocatul trebuie sa fie sfatuitorul clientului sau si sa ii apere interesele sale.

Un avocat bun rezolva majoritatea problemelor clientului fara sa ajunga în instanta. Acolo mergi doar cand orice alta metoda legala de stingere a diferendului a esuat. Astfel îti demonstrezi respectul fata de client 

Trebuie inteles faptul ca un proces nu se castiga automat de partea care are dreptatea de partea sa. Dincolo de faptul că “dreptatea” din perceptia cetateanului s-ar putea sa nu coincida cu ce spune legea, instanta da cadtig de cauza partii care expune cel mai plauzibil “adevar juridic”, variantei în sprijinul careia se aduc cele mai multe si elocvente probe, indiferent de ce s-a întamplat în realitate, pentru simplul fapt ca judecatorul nu este cunoscatorul adevarului absolut. El este doar un arbitru pus sa decida între doua situatii expuse de doua parti cu interese contrare. De obicei, partea care isi probeaza cel mai bine situatia castiga procesul, chiar daca , poate cealalta parte avea dreptate.

Clientul vine la avocat si ii expune situatia, sa zicem adevarul, insa in instanta acest „adevar” trebuie probat. Probatiunea se supune anumitor reguli procedurale, unele mai permisive altele mai restrictive. In functie de probele pe care le aratam instantei , se creaza adevarul juridic, care poate fi acelasi cu adevarul obiectiv sau poate diferi de acesta. Adversarul prezinta alte probe, care poate dovedesc contrariul celor sustinute de prima parte prin probele sale, insa daca probele si sustinerile acestuia sunt mai „tari” , judecatorul va decide in favoarea sa, chiar daca sa zicem adevarul obiectiv era altul.

Aici trebuie insistat pentru ca oamenii sa inteleaga ca nu intotdeauna cel cu dreptatea in mana castiga. Daca merge nepregatit in instanta, fara a avea suficiente cunostinte juridice poate avea neplacuta surpriza sa piarda procesul. Cu atat mai mult daca partea adversa are avocat.

Trebuie inteles ca intr-un proces (penal sau civil) sunt anumite regule de procedura ce trebuie urmate, reguli care, daca nu sunt respectate, pot duce chiar la pierderea procesului. Un act nedepus in termenul legal, o proba nedepusa sau nesolicitata in acest termen legal, poate si va atrage consecinte nefaste pentru cel care, din nestiinta nu a depus/facut actul respectiv in termen. Un alt exemplu: Prescriptia extinctiva: daca un drept nu se solicita in termenul de prescriptie, acel drept nu mai poate fi obtinut pe calea instantei de judecata: in traducere, daca o societate comerciala are de recuperat o datorie de la o alta societate comerciala si nu o face in termen de 3 ani de cand ar fi fost scadenta acea datorie, dupa trecerea acestui termen nu mai poate obtine prin instanta obligarea de plata a acelei sume de bani datorata.

Sunt fel si fel de obligatii legale de indeplinit, chiar si pentru cei cu „dreptatea in mana” astfel incat va rog sa va ganditi inainte de a incepe singuri demersuri juridice daca sunteti pregatiti pentru tot ceea ce poate sa se intample. Nici un proces nu seamana unul cu altul, chiar daca sunt cauze asemanatoare.

Pe internet sunt forumuri unde sunt adresate intrebari juridice si unde avocati , sau alte persoane, mai raspund acelor intrebari. Poate fi de ajuns pentru unii, dar pentru unii nu poate sa nu fie de ajuns aceste sfaturi gratuite de pe aceste situri. Deocamdata nu exista „tutoriale” pe internet cu modalitatea in care o persoana se poate prezenta si reprezenta singura in instanta de judecata.

 

IMPORTANTA CONSULTANTEI JURIDICE PREALABILE

Consultanta sau consilierea juridica este acea activitate pe care avocatul o presteaza unui client, pentru lamurirea unei situatii de drept expusa de client avocatului, prealabila sau nu pornirii unui proces la instanta de judecata. Prin consiliere juridica, avocatul afla situatia/problema clientului sau, expusa de acesta si isi foloseste experienta sa pentru a gasi o rezolvare situatiei expuse. Rezolvarea poate fi una simpla sau una complexa in functie de situatia data, sau poate sa nu existe o rezolvare agreata de client. Indiferent de situatie, o opinie juridica exprimata la momentul oportun poate scapa clientul de o multime de neplaceri si costuri.

INCREDEREA ACORDATA AVOCATULUI

O relatie intre avocat si client trebuie neaparat sa se bazeze pe incredere. Increderea clientului in avocatul sau, astfel incat sa ii spuna toate aspectele problemei pentru care solicita ajutorul avocatului este deosebit de importanta. Daca avocatul nu cunoaste toate aspectele problemei, chiar si pe cele neplacute si sensibile, va avea neplacuta surpriza de a le afla , poate chiar in cursul procesului, expuse de adversarul sau, fara posibilitatea poate de a se apara eficient la acel moment. O surpriza neplacuta care il poate costa pe client pierderea procesului sau. Sau poate ca era posibila o alta abordare a problemei sau o alta rezolvare. Ascunderea de informatii esentiale nu este niciodata in avantajul clientului.

Clientul trebuie sa inteleaga ca avocatul devine un confident al sau , fiind obligat prin lege sa pastreze secretul profesional, astfel incat avocatul nu poate, nici de buna voie si nici obligat sa divulge informatiile confidentiale aflate de la clientul sau. Avocatul nu poate fi chemat ca martor sa declare impotriva clientului sau.

Simti ca nu ai incredere in avocatul ales, foarte simplu… alege alt avocat. O relatie care nu este bazata pe incredere nu are cum sa functioneze si va crea doar probleme.

Si acum un banc:

Un tip gaseste lampa lui Aladin si dupa ce o lustruieste apare Duhul lampii care ii spune:

  • Iti pot indeplini 3 dorinte. Care sunt acestea?
  • Pai, as vrea sa dispara toti avocatii din lume, spune acesta.
  • Gata. Dorintele ti-au fost indeplinite!
  • Cum?? Mai am inca 2 dorinte!!
  • Si?! Da-ma in judecata!

 

In concluzie, oamenii apeleaza la avocati atunci cand drepturile le sunt incalcate, sau sunt nedreptatiti sau trebuie sa isi recupereze ceva. Indiferent de perceptia asupra avocatilor, cu bune si rele, acestia sunt indispensabili intr-o societate civilizata democratica, unde, cel putin la nivel teoretic, cetatenii sunt egali in fata legii.

6 Comments

  • Posted 18 days ago

    먹튀검증업체

    Why people still use to read news papers
    when in this technological world all is presented
    on net?

    My webpage; 먹튀검증업체

  • Posted 24/07/2024

    remote mower

    I have been browsing on-line greater than 3 hours lately, yet I never found any fascinating article like
    yours. It’s lovely value sufficient for me.
    In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the internet
    shall be much more helpful than ever before.

    Feel free to visit my web site – remote mower

  • Posted 16/07/2024

    온라인슬롯

    You can certainly see your skills in the work you write.
    The arena hopes for more passionate writers
    such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

    Check out my web page 온라인슬롯

  • Posted 14/07/2024

    토토뮤지엄

    hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here.

    I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload
    the website many times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.

    Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
    Ensure that you update this again soon.

    Also visit my web page: 토토뮤지엄

  • Posted 13/07/2024

    먹튀검증

    Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d
    like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you
    might be interested in hearing. Either way, great blog and
    I look forward to seeing it improve over time.

    Here is my homepage: 먹튀검증

  • Posted 13/07/2024

    홀덤사이트

    Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually
    recognize what you are speaking about! Bookmarked. Please also
    seek advice from my web site =). We may have a link change contract between us

    my website – 홀덤사이트

Leave a Reply