În cazul în care se produce un accident rutier în urma căruia au rezultat prejudicii materiale, vătămarea sănătății sau a interității corporale ori decesul unei persoane, respectivul eveniment poate fi calificat ca un accident rutier în urma căruia victima poate beneficia de repararea prejudiciului.

Plata despăgubirilor se află în sarcina asiguratorului RCA. Acesta este obligat prin lege să asigure sumele pentru acoperirea prejudiciilor produse prin accident către persoanele în cauză. În mod concret, acest lucru înseamnă că persoana vinovată de producerea evenimentului nu este obligată să plătească nicio sumă de bani în mod direct victimelor.

În urma unui accident rutier pot exista mai multe tipuri de prejudicii (daune):

  • daunele materiale, care constă în cheltuielile efectuate din cauza accidentului (spitalizare, transport, diferite reparații, câștig nerealizat etc)
  • daunele morale, care constă în suferința psihică si fizică a persoanei vătămate (poate fi victima sau moștenitori, rude ale acesteia în cazul decesului)

Sunt o mulțime de factori care influențează aceste prejudicii, care urmează să fie recuperate de la Asigurătorul RCA, care bineînteles are tot interesul să obțină în instanță reducerea acestora.

Ca si avocat, vă pot asista și reprezenta atât în relația cu Asigurătorul RCA (în situația în care daunele se pot obține pe cale amiabilă) sau în instanța de judecată unde daunele trebuie dovedite pentru a fi obținute. Sunt procese de durată și complexe astfel încât asistența unui avocat este mai mult decât necesară pentru a duce la bun sfârșit și cu rezultate un astfel de proces.